De gemeenteraad van morgen, maandag 31 augustus, zal doorgaan in De Spot, de nieuwe polyvalente zaal in de Molenstraat. In de raadszaal van het gemeentehuis kan de sociale afstand tussen de 25 raadsleden onvoldoende gerespecteerd worden. In De Spot kan dat wel. De voorzitter van de gemeenteraad, de algemeen directeur, de burgemeester, de schepenen en de fractieleiders zullen gespreid op de podiumvloer plaatsnemen, de andere gemeenteraadsleden op de tribune. Publiek en pers worden niet toegelaten. Het is de eerste keer sinds de corona-uitbraak dat de gemeenteraad samenkomt. De vorige vier raden verliepen per e-mail.

Er staat onder andere de goedkeuring van een samenwerkingsovereenkomst met de stad Ninove op de agenda over het aanleggen van een vernieuwd fietspad op de Ninoofsesteenweg en de Denderhoutembaan.

De gemeenteraad gaat op dezelfde plaats door waar vroeger de Atomse gemeenteraad bijeenkwam. Het oud Atoms gemeentehuis was namelijk gelegen op de plaats waar nu De Spot is. Tot 1860 vergaderde het Atoms gemeentebestuur in een estaminet  beneden op de plesj waar nu bankkantoor AXA is. Toen maanden de gouverneur en de arrondissementscommissaris de gemeente aan om dringend werk te maken van de bouw van een gemeenteraadszaal. Deze kwam er in 1871 aan de school in de Molenstraat. Tussen de twee onderwijswoonsten werd het gemeentehuis(je) gebouwd waar rond de eeuwwisseling advocaat De Backer ook het woord zou voeren. Pas na de tweede wereldoorlog werd op dezelfde plaats een nieuw gemeentehuis gebouwd. Dit werd gebruikt tot 1976, tot de fusie van de gemeenten Denderhoutem, Kerksken, Terjoden, Heldergem en Haaltert. Nadien werd het postkantoor hier in gevestigd. In 2002 werd het gebouw met de grond gelijkgemaakt en maakte plaats voor een parking. 18 jaar later verscheen dan op deze plaats de nieuwe zaal, De Spot. (bron en foto’s: Luc Pots)

Het estaminet op de plesj waar tot 1871 de gemeenteraad plaatsvond.
Het oude gemeentehuis tussen twee onderwijswoonsten in de Molenstraat. Dit werd gebruikt tot de Tweede Wereldoorlog.
Het nieuwe gemeentehuis deed dienst tot 1976. Nadien kwam hier het postkantoor.

Redactie AtomTV

Bekijk al de berichten