Deel dit bericht op:

De coronacijfers in ons land blijven stijgen. Desondanks is onze gemeente (voorlopig) gespaard gebleven van besmettingen. Toch heeft de gemeentelijke veiligheidscel vandaag extra maatregelen genomen in de strijd tegen het dodelijk virus.

“Het zijn geen gemakkelijke maar noodzakelijke beslissingen die we nemen na gezamenlijk overleg, om zo proactief het virus en de spreiding er van zoveel mogelijk tegen te gaan”, zegt burgemeester Veerle Baeyens. “We vinden het jammer dat onze dorpen deze zomer hun levendigheid en bruisende DNA op deze manier missen.”

De gemeentelijke maatregelen gaan meteen in en duren tot minstens 31 augustus:

– Alle evenementen en organisaties worden geannuleerd, met uitzondering van jeugdkampen. Dus geen zomerbar van Barabooz, Baratom en De Faar en geen campingconcerten. Er is wel nog een sprankeltje hoop voor de septemberkermis.

– Alle gemeentelijke gebouwen (sporthal en academie) worden gesloten, met uitzondering voor zomerkampen in de sporthal. De bib blijft open.

– Activiteit van meer dan 10 personen: aanvraag doen bij gemeente.

– Overal mondmasker dragen (vanaf 12 jaar) behalve tijdens sportief wandelen (deze regel is aangepast!), joggen en fietsen, bij zware fysieke inspanningen of medische aandoening.

Jeroen Wiggeleer’s reactie op het annuleren van evenementen. “Met heel veel spijt en ontgoocheling vernam ik de afgelasting van de ECK Campingconcerten. Beide edities zaten vol en alle kosten waren gedaan voor het coronaproof te maken! Het wordt nu een saaie zomer!”

Moet ik een mondmasker dragen als ik ga wandelen?

Burgemeester Veerle Baeyens: “Daar laat je je gezond verstand spreken. Wandel je als sport (niet kuieren of slenteren, dus) en stap je dus flink door, dan hoef je enkel een mondmasker te dragen als er andere mensen in de buurt zijn. Dus in het bos, alleen met je bubbel, mag je het af laten. Stop je tijdens het wandelen voor een babbel, of ga je winkelen in het dorp, dan moet je wel een mondmasker dragen. Wandel je in het dorp, hou het dan wel op. Want dan is de kans groot dat je andere mensen tegenkomt. Zorg in ieder geval dat je altijd een mondmasker bij hebt. Zelfs op de trage wegen of in het bos kan je andere wandelaars tegenkomen en dan moet je je masker even opzetten.”

Gisteren kondigde de federale veiligheidsraad volgende maatregelen aan (tot eind augustus):

– Sociale bubbel van maximum 5 vaste personen.

– Uitstappen met maximum 10 personen (afstand houden).

– Alleen gaan winkelen.

– Evenementen: binnen max. 100 personen, buiten max. 200 personen (afgewezen door de gemeentelijke veiligheidscel).

– Telewerken.

– Registratieplicht horeca, sportlessen en wellnesscentra.

– Sportwedstrijden toegelaten, zonder publiek.

Redactie AtomTV

Bekijk al de berichten