Deel dit bericht op:

De Facebook-livestream van afgelopen zaterdag van de Atomse groep De Jartellen mag gecatalogeerd worden als ‘een grandioos succes’. Er keken ondertussen 7000 mensen naar de uitzending. De livestream kreeg de naam ‘Jartel Virtuel’ en was te volgen op de Facebookpagina’s van Atom Leeft, AtomTV en De Jartellen.

De Jartellen in actie tijdens ‘Jartel Virtuel’.

Thijs De Pauw van De Jartellen legt uit waarom deze livestream op poten werd gezet. “Toen enkele maanden terug de eerste annulaties begonnen binnen te stromen, werd het ons al snel duidelijk: dit zou voor ons een zeer saaie zomer worden. Vrijwel onmiddellijk hebben we de koppen bij elkaar gestoken en naar ideeën gezocht om toch muziek te kunnen blijven maken en deze naar buiten te brengen. Zo kwamen we bij onze ‘Keep on rolling’ video in april met daarop volgend onze ‘Lockdownrock’-actie in mei, beiden zeer positief onthaald en heel leuk om te doen. Maar we misten iets. De drang naar die gezonde portie stress voor de start van een optreden en de ontlading achteraf, dat kan je digitaal niet ervaren. Het idee voor een ‘live’ optreden dat mensen online konden volgen begon te borrelen. Maar we hadden de technische knowhow niet om dit allemaal te verwezenlijken. Een ding stond immers vast: we gingen geen half werk doen. Zowel de beeld- als geluidskwaliteit moesten van TOP-niveau zijn. Gelukkig hebben we doorheen de jaren al enkele keren kunnen samenwerken met talentvolle mensen uit Atom die hier wel in thuis zijn. Toen Jan en Tom van AtomTV en Tom Verleysen van House of Front het idee ook volledig zagen zitten, was het enkel nog de locatie die ontbrak. Daarvoor konden we terecht bij mijn zeer goede vriend, Laurens De Middeleer, die zo’n privé-optreden op de binnenkoer van schapenmelkerij Bosschelle wel zag zitten. De puzzel viel in elkaar en iedereen was het eens: Jartel Virtuel zou de lange muzikale stilte in Atom eindelijk nog eens kunnen doorbreken’, zegt Thijs.

‘Jartel Virtuel’ werd ondersteund door House of Front (licht en klank) en AtomTV (beeld en streaming).

Thijs De Pauw blikt tevreden terug op het optreden. “We kunnen bijna nog altijd niet geloven hoe alles zo vlot is kunnen verlopen. Het is immers allesbehalve evident: volledige opname, apparatuur voor een livestream opstellen in openlucht, soundchecken, optreden en alles weer afbreken op de warmste 8 augustus óóit. In Ninove hebben ze om deze reden een livestream-optreden afgelast. Daarbij kwam nog eens dat ons publiek thuis zat en dat het hele gebeuren volledig afhankelijk was van een hele reeks computer-snufjes. Een technische storing is in zo’n omstandigheden snel gebeurd. Dankzij een uitgebreide voorbereiding van onze ‘crew’ zijn we daarvan gelukkig gespaard gebleven. De euforie was bij iedereen dan ook groot toen de laatste seconden van de opname werden afgeteld. Applaus weerklonk van ver in de velden. De positieve reacties stroomden binnen en wij klonken op een prachtige samenwerking, waarvan er hopelijk nog meer mogen van volgen. Als na een optreden zonder publiek toch hetzelfde gevoel naar boven komt als tijdens een optreden in een opeengepakte Belfortstraat tijdens de Gentse Feesten, dan weet je dat je iets uniek hebt neergezet”, glundert Thijs.

De Jartellen in actie tijdens ‘Jartel Virtuel’.

Geluid- en lichttechnicus Tom Verleysen van House of Front vat de avond als volgt samen. “Dit is een beetje zoals Atom echt is. Allemaal toffe mensen die iets heel goed kunnen en die door samen te werken iets gerealiseerd hebben dat we nog lang gaan onthouden.” .

Het optreden ging door op de binnenkoer van schapenmelkerij Bosschelle in de Teerlingstraat.

Het concert is trouwens nog steeds te bekijken op de Facebookpagina van Atom Leeft en De Jartellen.

Redactie AtomTV

Bekijk al de berichten