In februari en maart, afhankelijk van de weersomstandigheden, ontwaken amfibieën uit hun winterslaap en trekken ze van het bos naar de paringspoel. Bij deze tocht moeten ze vaak drukke verkeerswegen oversteken, met alle mogelijke gevolgen van dien. Daarom organiseert Natuurpunt jaarlijks op verschillende plaatsen in Vlaanderen paddenoverzetacties.

Ook op de Ninoofsesteenweg ter hoogte van de Oliemeersen is er zo’n paddenoverzetactie. Dit jaar helpt ook Jelena, een elfjarig meisje die in de buurt woont, als vrijwilliger mee om zoveel mogelijk padden, kikkers en salamanders veilig de straat over te zetten en naar hun voortplantingspoel te brengen. Ze doet dit al vanaf eind februari en dat elk weekend, in de krokusvakantie en soms ook op schooldagen en dit vanaf 19u30 tot 22u. Op een “drukke” avond, wanneer de weersomstandigheden gunstig zijn, zet ze samen met de andere vrijwilligers soms meer dan 150 padden en kikkers veilig de weg over. In totaal werden er dit voorjaar al meer dan 2000 amfibieën gered.

Tom Sorgeloos

Redactie AtomTV

Bekijk al de berichten

Commentaren

  • Momenteel zitten we op de Ninoofsesteenweg aan 2057 overgezet padden en kikkers. Proficiat Jelena en de andere helpers

  • Enorm bedankt Jelena, dankzij jou en nog verschillende helpende handen zijn er héél wat diertjes gered!!!!!
    Dikke proficiat aan allemaal!!!!!