Zaterdag is het opnieuw van dat: Driekoningen Atom! Uitzonderlijk op de tweede zaterdag van het jaar omdat de eerste te dicht bij Nieuwjaar ligt. Dank u, Feestraad! Voor de 53e keer Driekoningen Atom: een traditie, een volksfeest, uniek in de wereld!

Driekoningen start om 9 uur met de wedstrijd voor de jeugd. Eén wijziging ten opzichte van vorig jaar. De kleine groepen worden uitgebreid van maximum 4 naar maximum 6 kinderen. Groepen vanaf 7 kinderen behoren tot de grote groepen. De groepen krijgen punten in 10 open huizen.

 1. Vijverman Motors, Zonnestraat 82
 2. Linda Mertens en André De Deyn, Ninoofsesteenweg 50
 3. KSA, Nieuwstraat 8A
 4. ’t Dorpshuys en meubelen Torrekens, Dorp 31
 5. Frieda De Gelas, Veldeken 33
 6. Molenveld en Sint-Aloysius, Molenstraat 33
 7. Garage De Doncker, Dries 22
 8. Clementine Scheerlinck, Ankerstraat 4
 9. Schoonheidsinstituut Femke en Chevi’s, Adv. De Backerstraat 53A
 10. De Graeve – Spittaels, Vondelen 136
Koninklijke jeugdgroep 2019: De Atomse Smoelentrekkers

Er zijn ook kinderen die niet meedoen aan de wedstrijd en die het aloude driekoningengebruik, het van deur-tot-deur zingen, in ere houden. “Mogen we eens zingen?”, luidt de vraag aan de deur, waarna de kinderen hun zelfgeschreven liedje of ‘Driekoningen, driekoningen, geef mij een nieuwe hoed’ zingen, in ruil voor een centje of wat snoep.

Om 15 uur zakken de verklede kinderen in groten getale af naar het Pastorijplein voor de sterrenworp. De leden van de Feestraad hebben honderden sterren klaargemaakt. Op sommige sterren staat een nummer waaraan een prijs vasthangt. Na de worp gaat de stoet van verklede kinderen, onder begeleiding van jeugdharmonie Moed en Volharding, naar zaal Hand in Hand. Daar gaat de prijsuitreiking van de sterrenworp door en wordt de uitslag bekend gemaakt van de zangwedstrijd. Het jeugddriekoningen wordt afgesloten met de optredens van de twee winnende groepen.

Tientallen kinderen trachten zoveel mogelijk sterren te vangen op de sterenworp

Het weerbericht ziet er alvast goed uit. Op www.meteo.be lijkt het zaterdag droog te blijven met wolkenvelden en opklaringen. Het wordt maximum 8 graden. Ook ’s nachts zal het droog blijven, minima van 4 graden.

’s Avonds is het dan de beurt aan de grote ‘kinderen’. De groepen die deelnemen aan de wedstrijd krijgen tussen 17u30 en 00u30 punten in 10 huizen. Dat is één huis minder dan vorig jaar. De camping valt af. Nog een kleine verandering: Gunther Eeman en Johan van Lil geven punten in de sporthal. Voor Straffen Toebak, de winnaar van de laatste drie edities is het een speciale dag. Zij mogen immers de Drie Koningen uitbeelden. De gebroeders Klaas en Thijs De Pauw zullen samen met Sara Van den Eynde de koningen van dienst zijn. En het is nog niet gedaan voor Straffen Toebak. Eén van haar leden, schapenboer Laurens De Middeleer, is door de Feestraad gekozen als Turfboer. Net zoals drie jaar geleden, toen wij (lees: AtomTV) als eerste duo ooit tot Turfboer gekozen werden, is er ook deze keer gekozen voor twee Turfboeren. Laurens wordt vergezeld door chocolatier Anton Van de Maele. Beide jonge Atomnaren vielen vorig jaar in de prijzen met hun ambachtelijk werk. Anton kreeg voor de tweede keer een vermelding in Gault & Millau en Laurens’ schapenplattekaas werd verkozen tot beste streekproduct.

Turfboeren 2020: Anton en Laurens bij de bekendmaking van hun eretitel

Omdat Straffen Toebak dit jaar niet deelneemt voor de prijzen, ligt de wedstrijd volledig open. “Afgetrentj, De Krejezenezen, De Motige Mirza’s en Oe zitjent e?” behoren, zoals elk jaar, bij de favorieten. Of wordt het een verrassing? “De Kaffeklesjers, De Moemelbakkes, De Callboys, De Misjollen, De Sjakosjenbond of nieuwkomer De Plesjdresjers” zijn de outsiders. “De Bezze-agers”, de recordhouders qua overwinningen, doen wel hun toer maar niet voor punten.

Een van de topfavorieten, Afgetrentj. Vorig jaar trokken ze
als Romeinen door de Atomse straten

De groepen moeten vanaf dit jaar een verplicht parcours afwerken. Ze krijgen een schema waar ze zich aan moeten houden. Zo zal er op elk moment in elk huis een groep aan het optreden zijn. Het wordt weer uitkijken naar alles en allen waarmee wat de groepen de spot gaan drijven. Het ligt voor de hand dat de lokale politiek, de kampioenen van SK Denderhoutem, de nieuwe bib en het Vondelhof zeker de revue zullen passeren. De groepen krijgen punten in de volgende huizen:

 1. Gomaar, Nieuwstraat 7A
 2. Welcome Back, Dorp 2
 3. Torenhof, Adv. De Backerstraat 2
 4. Muzieklokaal, Borrekent 78B
 5. Notaris Van Oudenhove, Iddergemsesteenweg 8
 6. Garage De Doncker, Dries 22
 7. Café Hand in Hand, Adv. De Backerstraat 55
 8. Vijverman Motors, Zonnestraat 86
 9. Cafetaria sporthal, Pastorijweg 23 (garage Eeman en Johan Van Lil)
 10. ’t Dorpshuys en meubelen Torrekens, Dorp 31

Om 22u30 gaat de gouden sterrenworp door op het dorpsplein. Niet meer vanop een krakkemikkige houten toren maar vanop een moderne verhuislift zullen de drie koningen van Straffen Toebak de sterren naar beneden gooien. De gouden ster wordt opnieuw geschonken door juwelier Roelandt. De eerste prijs is een waardebon van 500 euro van meubelen Torrekens. Verder zijn er nog heel veel prijzen te winnen, allen geschonken door Atomse handelaars. Zeker de moeite dus om mee te doen. Na het gooien van de sterren start het grandioos vuurwerk boven de dorpskom, het echte startschot van de langste nacht van Atom.

De gelukkige winnaars van de hoofdprijzen van de sterrenworp worden om 1u30 afgeroepen in zaal Hand in Hand. Dan volgt de apotheose van de avond. De Koninklijke Feestraad Atom, die opnieuw de organisatie van driekoningen in goede banen leidt, zal bij monde van Patrick Van Weyenberg de uitslag van de wedstrijd afroepen. Hét moment waarop iedereen gewacht heeft. Wie zal het worden? Een favoriet of een outsider? Na de bekendmaking duiken de honderden driekoningenvierders de Atomse cafés binnen om te feesten tot in de vroege uurtjes.

Foto’s en tekst: Tom Sorgeloos

Redactie AtomTV

Bekijk al de berichten