Deel dit bericht op:

Zaterdag is het zo ver. Zoals de traditie het voorschrijft viert men op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar Driekoningen in Atom. Een feest waar elke jonge en minder jonge Atomnaar naar uitkijkt. Nergens anders wordt Driekoningen zo hard gevierd als in ons dorpje.

De allerkleinsten beginnen om 9 uur aan de wedstrijd. Zij bezoeken tien huizen waar ze punten krijgen. Ze worden door de bewoners van de huizen gequoteerd op kostuum en zang. De wedstrijd bestaat uit twee categorieën. De kleine groepen, tot 4 kinderen, zijn onderverdeeld in categorie A. Categorie B is voor groepen vanaf 5 kinderen. De Atomse Smoelentrekkers wonnen de drie voorgaande edities bij de grote groepen en mogen zich bijgevolg keizerlijke groep noemen. Zij beelden dit jaar dan ook de Drie Koningen bij de jeugd uit. Er zijn ook heel wat kinderen die de wedstrijd links laten liggen en die het aloude driekoningengebruik, het van deur tot deur gaan zingen, in ere houden. “Mogen we eens zingen?”, luidt de vraag aan de deur waarna de kinderen hun zelf geschreven liedje of ‘Driekoningen, driekoningen, geef mij ne nieuwen hoed’ zingen in ruil voor een centje of wat snoep.

Om 15 uur zakken de verklede kinderen in grote getale af naar het Pastorijplein voor de sterrenworp. De Atomse Smoelentrekkers hebben de eer om als Drie Koningen de sterren te gooien. Er vallen opnieuw heel wat mooie prijzen te winnen. Na de worp gaat de stoet van verklede kinderen onder begeleiding van Moed en Volharding naar zaal Hand in Hand. Daar gaat de prijsuitreiking door van de sterrenworp en wordt de uitslag bekend gemaakt van de wedstrijd. Het jeugddriekoningen wordt afgesloten met de optredens van de twee winnende groepen.

’s Avonds is het dan de beurt aan de grote ‘kinderen’. De groepen die deelnemen aan de wedstrijd krijgen in 11 huizen punten. Voor Straffen Toebak wordt het extra spannend. De groep van jeugdhuis De Faar won de laatste twee edities en kan dus mits winst keizerlijke groep worden. De concurrentie zal dit niet zomaar laten gebeuren. Afgetrentj, de Bezze-Agers, de Kaffeeklesjers, de Krejezenezen, de Mottige Mirza’s, ’t Jonk Geweldj en de revelatie van vorig jaar Oe zitjent e? liggen op de loer om mee te dingen naar de eerste plaats. Vorig jaar pakte Straffen Toebak de overwinning met het kleinste verschil ooit. Het verschil met Afgetrentj bedroeg slechts 0.1 punten. De Bezze-agers, de Krejezenezen en Oe zitjent e? vervolledigen de top 5. Het wordt weer uitkijken over wie en wat de groepen de spot gaan drijven. Het ligt voor de hand dat de lokale politiek, de katapultschieters en de Lotto-winnaars zeker de revue zullen passeren.

De Drie Koningen worden deze keer uitgebeeld door de Sjakosjenbond, de groep rond Rita Kestemont en aftredend Turfboer Marc De Cock. De Sjakosjenbond bestaat al meer dan twintig jaar en is dan ook de oudst deelnemende groep. Hun hoogtepunt beleefden ze 10 jaar geleden toen ze de wedstrijd wonnen. De intronisatie van de Drie Koningen gaat om 18 uur door in zaal Hand in Hand. En het zullen geen drie koningen maar drie koninginnen zijn die voor één nacht de figuurlijke macht over ons dorp zullen krijgen. Carine De Cremer, Sandra Bael en Rita Kestemont zullen de koninginnen van dienst zijn. Aansluitend wordt de nieuwe Turfboerin officieel aangesteld. Die eer is dit jaar weggelegd voor de cafébazin van Welcome Back, Hilde Houtman. Ze zal er haar lint en bijhorende trofee in ontvangst nemen.

Om 22u30 gaat de gouden sterrenworp door op het dorpsplein. Niet meer vanop een krakkemikkige houten toren maar vanop een moderne verhuislift zullen de drie koninginnen van de Sjakosjenbond de sterren naar beneden gooien. De gouden ster wordt opnieuw geschonken door juwelier Roelandt. De eerste prijs is een waardebon van 500€ van meubelen Torrekens. Verder zijn er nog heel veel

prijzen te winnen, allen geschonken door Atomse handelaars. Zeker de moeite dus om mee te doen. Na het gooien van de sterren start het grandioos vuurwerk boven de dorpskom, het echte startschot van de langste nacht van Atom.

De gelukkige winnaars van de hoofdprijzen van de sterrenworp worden om 2 uur afgeroepen in zaal Hand in Hand. En dan volgt de apotheose van de avond. De Koninklijke Feestraad Atom, die opnieuw de organisatie van driekoningen in goede banen leidt, zal bij monde van Patrick Van Weyenberg de uitslag van de wedstrijd afroepen. Hét moment waarop iedereen gewacht heeft. Wie zal het worden? Straffen Toebak of toch iemand anders? Na de bekendmaking duiken de honderden driekoningenvierders de Atomse café’s binnen om te feesten tot de vroege uurtjes.

Tom Sorgeloos

Redactie AtomTV

Bekijk al de berichten