De gemeentelijke veiligheidscel had een bespreking met de scholen en de woonzorgcentra, waarna de burgemeester extra maatregelen uitvaardigde om de kans op besmetting met het coronavirus te beperken en burgers zoveel mogelijk te beschermen.  

De maatregelen gelden vanaf vrijdag 13 maart tot en met 19 april 2020 (tenzij anders vermeld bij de specifieke maatregel). Alle maatregelen worden op de voet gevolgd en worden dagelijks geëvalueerd en kunnen waar nodig ingetrokken of verlengd worden.

Scholen

Er vertrekt vanuit de scholen een aparte communicatie naar de ouders en leerlingen. Zij volgen de richtlijnen van de hogere overheden.

Kinderopvang De Pagadder

Zolang de scholen open blijven, blijft de buitenschoolse kinderopvang ook open, zoals normaal. Ze volgen de maatregelen van de hogere overheden op. Maar de kinderen moeten afgezet worden aan de balie vooraan. Ouders mogen niet meer verder naar de speelruimte.

Opvanggezinnen

De gemeentelijke kinderopvang via de dienst Opvanggezinnen blijft voorlopig toegankelijk. Maar ook zij volgen de richtlijnen van hogere overheden op.

Vakantieopvang

De sportkampen, kinderopvang en speelpleinwerking in de paasvakantie worden tot nader order afgelast. Wie reeds betaald heeft voor een gemeentelijke activiteit, sport – of jeugdkamp zal een terugbetaling krijgen.

Academie voor muziek, woord en dans

Het schoolbestuur van de Academie voor Muziek, Woord en Dans besliste om de afdelingen, waaronder die van Haaltert en Denderhoutem, te sluiten vanaf vrijdag 13 maart tot en met 31 maart 2020.

Evenementen

De gouverneur heeft een politiebesluit uitgevaardigd dat evenementen en samenkomsten van meer dan 1000 personen verbiedt.

De burgemeester legt volgende extra maatregelen op naar publiek toegankelijke activiteiten:

· Alle gemeentelijke lokalen waar activiteiten of evenementen kunnen georganiseerd worden, worden gesloten. De gemeentelijke zalen zijn: HOC De Fransman Heldergem, Sint-Martinusheem Kerksken, Centrum De Warande, het Warandegebouw, Centrum De Kouter, De Berwinne, de ruimtes in de academie van Denderhoutem en de sporthal in Denderhoutem. Daar hoort ook het lokaal dienstencentrum Rustnbeetje bij.

· Alle gemeentelijke activiteiten of evenementen worden uitgesteld. Wie reeds betaald had voor een gemeentelijke activiteit en/of sport- of jeugdkamp zal een terugbetaling krijgen.

· De sporthal met uitzondering van de cafetaria wordt gesloten. De cafetaria behoort tot de “publiek toegankelijke ruimtes”, hieronder beschreven.

· Alle publiek toegankelijke activiteiten binnen én buiten zijn verboden. De organisatoren van activiteiten zijn verantwoordelijk om de activiteit af te gelasten en de deelnemers/bezoekers te verwittigen.

· Privéfeesten worden afgeraden, maar zijn voorlopig wel nog toegelaten, mits de nodige hygiënemaatregelen en coronarichtlijnen.

· Uitbaters van publiek toegankelijke ruimtes (bv. cafés, zalen, …) moeten rekening houden met de volgende instructies:

o Maximaal 1 persoon per vierkante meter oppervlakte toelaten;

o Zorgen voor een goed geventileerde ruimte;

o Vermijd een mengeling van leeftijdsgroepen;

o ‘Risicogroepen’ (personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, kinderen jonger dan 6 maanden, zwangere vrouwen, personen met een verzwakt immuunsysteem …) afraden om de publiek toegankelijke infrastructuur te betreden.

Politie

De politiewijkpost in het gemeentehuis Haaltert wordt gesloten. Voor aangifte kan je terecht in het hoofdcommissariaat in de Vlamstraat 5 bus 6 in Haaltert, 053 84 08 00). Voor niet dringende zaken kunnen burgers zich ook wenden tot het E-loket van de lokale politie Denderleeuw/Haaltert. In noodsituaties geldt het algemeen noodnummer 101/112.

Woonzorgcentra

Er geldt een algemeen bezoekverbod in de woonzorgcentra en assistentiewoningen. Er zijn bepaalde uitzonderingen (bv. voor terminaal palliatieve patiënten). Raadpleeg de directie van de organisatie. Voor de WZC’s zijn deze maatregelen van kracht tot en met zondag 19 april 2020. Huisartsenwachtdienst neem je sowieso eerst telefonisch contact op. Zonder afspraakt wordt je niet toegelaten! Ze zullen geen huisbezoeken meer doen. Je bereikt hen op 1733.

Kerken

De bisschoppenconferentie besliste dat alle erediensten in de kerken vanaf 14 maart tot en met 3 april geschorst zijn. Doopsels, huwelijken en begrafenissen kunnen plaatsvinden in beperkte kring. De kerkgebouwen blijven open voor persoonlijk gebed en bezinning.

Gemeentelijke parken

Begraafplaatsen en publieke parken, groendomeinen blijven open.

Afvalophaling

De afvalophaling blijft gewoon doorgaan en de recyclageparken blijven voorlopig open.

Hygiënische voorschriften

· Geen handen schudden.

· Zeg goeiedag met een knik of een lach.

· Was regelmatig je handen.

· Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak.

· Heb je geen zakdoek bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog.

· Blijf thuis als je ziek bent.

De burgemeester volgt de situatie nauwgezet op en zal bijsturen indien nodig.

Informatie i.v.m. maatregelen Haaltert We houden je op de hoogte via de gemeentelijke website www.haaltert.be, via de Facebook-pagina “gemeente Haaltert”. Ook via de media zal je nieuwe, algemene maatregelen vernemen.

Wie vragen heeft in verband met de maatregelen in het besluit van de burgemeester van lokaal bestuur Haaltert, kan terecht op ons gemeentelijk informatienummer 053 85 86 37. Dit nummer is bereikbaar op vrijdag 13 maart van 9 tot 12 u. Vanaf volgende week zal dit nummer bereikbaar zijn op werkdagen van 9 tot 11 u.

Verder werden volgende Atomse activiteiten geannuleerd:

De Golden Oldies-fuif van FERM van vrijdag in zaal Hand in Hand gaat niet door. Een nieuwe datum volgt later.

Het eetfestijn van SK Jong Atom dat gepland was op 27 en 28 maart is uitgesteld naar een latere datum.

Alle sportwedstrijden en trainingen, zowel binnen als buiten, worden geannuleerd tot en met 31 maart. Dus onder andere geen voetbal (SK Denderhoutem, SK Jong Atom, zaalvoetbal), volleybal (Dakwerken De Vos), floorbal (Atom Eagles), turnen (St-Paulus) en darts (Torenhof).

Aan de jeugdbewegingen wordt gevraagd om alle activiteiten te annuleren tot het einde van de maand. De activiteiten van KSA zullen zondag dus niet doorgaan.

Jeugdtoneelbond De Vinckskes legt alle activiteiten tot en met 31 maart stil. Info over haar wafeltjesverkoop komt later.

Ook OKRA Denderhoutem nam maatregelen tegen het virus. Al haar evenementen worden geschorst, zeker al tot en met 31 maart. De kans is heel groot dat dit zelfs nog verlengd wordt.

Skype in woonzorgcentrum De Pastorij

Gisteren werd al beslist om voor onbepaalde tijd geen bezoek meer toe te laten in woonzorgcentrum De Pastorij. Intussen laat het WZC weten dat het via verschillende kanalen zoals telefoon, mail en filmpjes op haar Facebookpagina wil laten weten hoe het met de bewoners gesteld is. Sinds vandaag kan de bewoner ook skypen met zijn of haar familie.

Redactie AtomTV

Bekijk al de berichten