Aspiravi nv, de Belgische ontwikkelaar en exploitant van windenergieprojecten, organiseert in elke Vlaamse provincie belevingsdagen over windenergie voor 12-jarigen. De aftrap werd vorige week gegeven in West-Vlaanderen. Deze week werd halt gehouden in Oost-Vlaanderen. Op 12 maart streek ‘Aspiravi on the road’ neer in Denderhoutem, aan de voet van een windturbine langs de N45. Ruim 250 leerlingen kwamen met hun leerkracht langs om meer te leren over verschillende aspecten van windenergie en het belang van deze groene energie. Maar naast informatie stond ook beleving centraal: de kinderen konden zelf voelen hoe hard 2, 4 of 6 Beaufort waait, ze maakten een virtuele klim naar de gondel van een windturbine en met hun eigen trapkracht wekten ze energie op.

Met deze belevingsdagen wil Aspiravi het belang van windenergie in het kader van de energietransitie onderstrepen, uitleggen dat windenergieprojecten bijdragen aan de klimaatdoelstellingen die moeten behaald worden en aantonen dat we samen werk kunnen maken van een meer duurzame samenleving voor de volgende generaties.

‘ASPIRAVI ON THE ROAD’: INFORMATIE ÉN BELEVING OVER WINDENERGIE

Omdat Aspiravi nv met de productie van groene stroom bouwt aan een duurzame samenleving voor de volgende generaties, wil het bedrijf in de eerste plaats de jeugd informeren over windenergie. Daarom werd het event ‘Aspiravi on the road’ opgezet om langs elke Vlaamse provincie te trekken en 4 speciaal ontworpen containers te installeren aan de voet van een windturbine.

In elke container leerden de kinderen over een ander aspect van windenergie: over de energietransitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie, over windkracht en de schaal van Beaufort, over hoe de kracht van de wind wordt omgezet in groene stroom, over de onderdelen van een windturbine en de troeven van windenergie.

Maar naast ‘leren’, konden de kinderen vooral ook heel wat ‘beleven’. Ze ondervonden zelf hoe hard windkracht 2, 4 of 6 Beaufort is, ze wekten met hun eigen trapkracht energie op waardoor lampen gingen branden en ze konden zelf een virtuele klim in een windturbine maken en ervaren hoe het voelt om bovenop een gondel te staan. Dat alles zorgde al voor heel wat enthousiaste reacties van zowel kinderen als leerkrachten.

Uiteraard konden ze ook een kijkje nemen in de voet van de windturbine en al hun vragen aan een technieker van Aspiravi stellen.

MEER DAN 250 SCHOOLKINDEREN LEREN OVER HET BELANG VAN WINDENERGIE

Door de unieke combinatie van informatie en beleving waren de inschrijvingen in een mum van tijd volzet. Diverse basisscholen uit Haaltert en omliggende gemeenten (Denderleeuw, Burst, Aalst, Erembodegem, Hofstade, Gijzegem, Herdersem, Denderhoutem, Okegem, Denderwindeke, Nederhasselt en Ninove) zijn met hun 12-jarige leerlingen langsgekomen. Meer dan 250 kinderen leerden alles over windenergie en het belang van hernieuwbare energie.

Redactie AtomTV

Bekijk al de berichten